Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Дацов: Важен е механизмът на държавната подкрепа

Инвестиции в здравеопазването и запазването на работните места трябва да бъдат абсолютен приоритет на държавата, категоричен е финансистът

Л. Дацов: Важен е механизмът на държавната подкрепа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката на правителството да плаща 60% от заплатите на работниците в засегнатите от кризата сектори заради коронавируса е много правилна и абсолютно адекватна. Такава е практиката в повечето европейски държави. Важен е обаче механизмът, по който се разпределя тази подкрепа. Това каза финансистът и икономист Любомир Дацов в коментар на ситуацията по Нова телевизия.

Финансистът отбеляза, че тази мярка е била в основата при възстановяването на Германия след кризата 2008 - 2009 година и посъветва правителството да види и почерпи опит от германския механизъм. 

Още по темата

Investor.bg припомня, че за периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица. Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет.

Дацов коментира, че най-важното, което България може да направи в тази засегната обстановка, е да се инвестира в здравеопазването за борбата с коронавируса, както и да се запазват работните места.

„Има универсален икономически подход в такива ситуации. Инвестиции в здравеопазването и запазването на работните места трябва да бъдат абсолютен приоритет на държавата“, категоричен е финансистът.

За много страни по света кризата вече е не само здравна, а и икономическа, каза Дацов и коментира начина на Испания да се справи с коронавируса, тъй като той се намира там. По думите му истерията в Испания е много по-малка, независимо че бройката на заболелите и жертвите е много по-голяма от тази у нас.

„Посланията, които се изпращат към испанското общество и степенуването на целите, са малко по-различни от тези в България. Призивите са всеки човек да се чувства спокоен и да бъде максимално щастлив“, обясни Дацов. Той каза, че испанците също се опитват да държат хората вкъщи, но залагат много и на образованието по темата.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии